Set Kolestrol Shaklee : Kenali Jenis Kolestrol Dan Rawatan


Kolestrol mula terbina sedari kecil lagi. Zaman atu nenek dulu mereka sihat dan cergas sebab mereka banyak makan ulam-ulaman. Tak disajikan dengan makanan instant, fast food semua tu. Kedai makan pun tak banyak. Tapi sekarang ni, semua senang dan mudah nak dapat. Disebabkan kesibukan kerja, kita sendiri dah tak ambil kisah sangat tentang berapa banyak fat, gula dan sebagainya dalam makanan tu. Bahaya atau tidak. Orang kata senang dan mudah kita beli, orang kata selamat kita say bye bye.

Ikut kajian, makanan yang senang , cepat seperti instant dan fast food ni menjadi salah satu punca penyumbang utama kepada masalah kolestrol kepada hampir 300,000 ribu rakyat Malaysia yang mendapatkan rawatan di IJN pada tahun 2016.


Sebagai individu yang bertanggungjawab terhadap kesihatan, kita kenalah tau serba sedikit tentang kolestrol. Apa punca kolestrol tinggi dan rawatannya. Apa itu kolestrol baik dan jahat. Haa, nampak ada baik dan jahat tau. Jom kita belajar sikit. ๐Ÿ˜Š


KOLESTROL BAIK VS KOLESTROL JAHAT

Terdapat 2 jenis kolestrol sebenarnya yang kita perlu tahu iaitu kolestrol baik dan kolestrol jahat. Kolestrol sebenarnya menjadi salah satu elemen kimia yang penting untuk tubuh badan. Mengekalkan tahap kolestrol yang disarankan adalah penting untuk memelihara tubuh badan dan mendapat kebaikan yang maksima. kolestrol perlu untuk menghasilkan cecair hempedu yang diperlukan oleh hati. Ia sangat penting bagi melindungi saraf, membina sel-sel badan yang baru, dan menghasilkan hormon tertentu yang diperlukan untuk perkembangan normal dan fungsi tubuh manusia.

Kolestrol semulajadi dihasilkan oleh hati dan seperti lilin. Ia merupakan kombinasi lemak dan steroid. Kolestrol kurang/tidak larut air dan lipoprotein tertentu diperlukan dalam pembuluh darah untuk mengangkut kolestrol.

Jenis Lipoprotein

  • Low density lipoprotein(LDL)
  • Trigliseride merupakan kompinen utama
  • Very Low Density Lipoprotein (VLDL)
  • High Density Lipoprotein (HDL)

KOLESTROL JAHAT (LDL)

Ia dikenali sebagai kolestrol buruk kerana mempunyai kecenderungan untuk melekat di dinding arteri. Pelekatan ini akan menyebabkan pembentukan bahan tebal dan keras dipanggil kolestrol. Dengan mengurangkan paras kolestrol LDL dan mengurangkan risko daripada penyakit jantung.

KOLESTROL BAIK (HDL)

Ia dikenali sebagai kolestrol baik kerana ia menjalankan fungsi mengeluarkan kolestrol dari pembuluh darah dan membawanya kembali ke hati. HDL juga dapat mencegah pembentukan plak kolestrol dalam pembuluh darah.

Nak tingkatkan tahap HDL yangbaik kenalah bersenam secara teratur dan amalkan pemakanan yang sihat yea ✌

TRIGLISERIDE

Ok, trigliseride ni pula adalah bentuk lemak yang dibuat oleh tubuh. Parasnya boleh meningkat disebabkan oleh masalah obesiti, merokok, kurang aktiviti fizikal dan pengambilan alkohol juga.

Kebiasannya , mereka yang mempunyai tahap trigliseride yang tinggi mempunyai paras LDL yang tinggi dan paras HDL yang rendah.

Individu yang menghidapi penyakit diabetis dan jantung kebiasaanya mempunyai tahap trigliseride yang tinggi. 

TAHAP KOLESTROL

  • Total kolestrol : < 200mg (5.1mmol/L)
  • Total LDL : <70mg (1.8mmol/L)๐Ÿ‘‰untuk masalah jantung  

                              : <100mg (2.6mmol/L) ๐Ÿ‘‰penyakit kardiovaskular
                     : < 130mg (3.4mmol/l)๐Ÿ‘‰normal dan tiada faktor risiko penyakit


  • Wanita mempunyai paras HDL lebih tinggi berbanding lelaki kerana dilindingi oleh hormon menopouse
  • Paras HDL dan risiko penyakit jantung menjadi sama dengan lelaki setelah menopouse.


PARAS KOLESTROL YANG NORMAL DENGAN SHAKLEE

Suka saya nasihatkan anda untuk mendapatkan nasihat daripada doktor mengenai tahap kolestrol anda. Bagi mereka yang sedang mengamalkan ubat doktor, dapatkan pandangan mereka terlebih dahulu berkaitan supplemen yang ingin diambil.

Pengambilan supplemen shaklee tidak dapat menggantikan ubat-ubatan. Bagaimanapun pengambilan supplemen secara teratur dan konsisten dapat meningkatkan tahap kesihatan yang lebih baik.



vitamin semulajadi untuk kolestrol





Video di bawah menunjukkan bagaimana kolestrol bertindak balas dengan Phytocol-ST sebelum dan selepas pengambilan. Jom kita lihat ๐Ÿ‘‡








BERMINAT?

INGIN MENDAPAT VITAMIN SHAKLEE?
INGIN DAFTAR MEMBERSHIP?

BOLEH HUBUNGI SEPERTI DI BAWAH

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡




Untuk Order dan Konsultasi :

Yuzaine Samilan 

019.977.8121 
SID: 865477 
ig: @beautifulsyrup 
fb: Yuzaine Samilan
fbpage: Rahsia Keluarga Sihat

Popular posts from this blog

Khasiat Vitamin C Untuk Kecantikan Kulit Wajah

Betulke Supplement Shaklee Berbeza dengan Supplement Lain di pasaran

Makanan Terbaik Untuk Jantung Yang Sihat