Tips Luka Bersalin Baik Dengan Cepat


Pernah tak ibu semua merasai pengalaman bersalin secara pembedahan atau caesarean (czer).

Sebenarnya bersalin pembedahan ni takdelah rumit sangat penjagaannya. Saya pernah melaluinya dan saya rasa ia juga cepat sembuh.

Janganlah rasa takut dan sedih bila kita ditakdirkan bersalin secara pembedahan, tiada beza nikmat nye dengan bersalin normal. Apa lagi kalau nikmat anak tu kan.


Tips luka bersalin cepat baik

TIPS LUKA BERSALIN BAIK DENGAN CEPAT

1. Cuci luka dan pastikan sentiasa kering

Bagi yang bersalin secara pembedahan, biasanya selepas bersalin doktor akan semburkan dengan semburan kalis air. Tahan untuk 3-4 hari. Bagi mana-mana ibu yang luka telah bercantum atau mandi seperti biasa, pastikan luka dilap terlebih dahulu dengan tuala yang bersih. Kemudian anginkan dengan kipas bagi memastikan luka kering dengan sempurna.

Bagi yang bersalin secara normal, selesai mandi lap kering-kering di kawasan luka menggunakan tisu atau tuala, kemudian baring dan anginkan luka terlebih dahulu lebih kurang 5 minit sebelum sapu ubat kuning. Gunakan kipas juga boleh untuk anginkan bagi tempat luka cepat kering.


2. Spray Bottle
Standby spray botol. Masukkan ubat kuning. Selepas anginkan tadi, spray banyak kat tempat luka. Tak salah guna tisu dengan dap dap, tapi dikhuatri ubat luka tidak terkena di kawasan luka tersebut.

3. Senaman Kagel


Seeloknya kurangkan berjalan. sekiranya terpaksa boleh jalan kepit. Lagi kepit lagi cepat daging bercantum elok. Ia juga dapat menggalakkan peredaran darah ke tempat luka. 

4. Pemakanan berkhasiat

Pemakanan berkhasiat amat membantu untuk luka cepat kering. Pengambilan sup ikan haruan yang kaya dengan zinc, buah oren yang kaya dengan vitamin C dan sawi hijau yang kaya dengan vitamin K juga penting. Vitamin C membantu dalam penyerapan zat besi dan vitamin K membantu proses pembekuan darah. Buah-buahan dan zayuran yang kaya dengan vitamin dan garam mineral membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka.

5. Tidak menggunakan ubat sebarangan.
Sepanjang bersalin pembedahan, tiada ubat yang disarankan oleh doktor. Bagaimanapun selepas luka pembedahan baik, saya mengamalkan dermatic yang boleh dibeli di farmasi bagi mencantikkan dan meratakan kesan luka pembedahan.

6. Tidak mengangkat berat

Ha ibu, jangan sesekali mengangkat berat kerana ia boleh memberi tekanan kepada perut.

7. Air Garam

Sekurang-kurangnya sekali sehari berendam dengan air garam. If tak dapat, masukkan air garam dalam spray bottle tadi kemudian spray je dekat tempat luka. Lebih mudah.

8. Tukar pad 2-4 Jam sekali

Lagi kerap kita tukar, lagi banyak masa kita dapat anginkan tempat luka. Boleh buat sekerap yang mampu.


9. Supplemen

Set berpantang Shaklee


Zinc, Vitamin C dan Ostematrik sangat penting semasa tempoh berpantang. Sekitanya tak mampu untuk ambil makanan harian, tambahlah vitamin ini dalam diet harian. Vitamin C dan zinc sangat membantu dalam penyembuhan luka. Ostematrix menggantikan susu bagi mengelakkan ibu sembelit selepas bersalin.


BERMINAT?

INGIN DAFTAR MEMBERSHIP?

BOLEH HUBUNGI SEPERTI DI BAWAH

👇👇👇👇
Untuk Order dan Konsultasi :

Yuzaine Samilan 

019.977.8121 
SID: 865477 
ig: @beautifulsyrup 
fb: Yuzaine Samilan
fbpage: Rahsia Keluarga Sihat

Comments

Popular posts from this blog

6 Petua Berkesan Buang Angin Dalam Badan

Buah Pinggang Rosak Selepas 6 Tahun Amalkan Shaklee

7 Sebab Kenapa Lelaki Kepala Botak