Bahayakah Mabuk Ketika Hamil

Assalammualaikum,

Setakat ini untuk tiga kehamilan, ketiga-tiganya saya mabuk. Bagaimanapun kehamilan pertama adalah yang paling teruk lagi. Mabuk pula ketika bulan puasa kan. Rasa tekak yang pahit, makan itu pahit, makan ini pahit.

Dah makan, kembang pula tekak ni. Kalau diberi pilihan antara mabuk dan sakit bersalin, saya rela pilih sakit bersalin. Sebab sakit tu cuma sehari, mabuk tu nak menangung 3 bulan πŸ˜“.


Bila mabuk ni, ramai yang tertanya-tanya. Bahaya ke tak kepada baby. Jadi topik kita kali ini adalah πŸ‘‡

BAHAYAKAH MABUK KETIKA HAMIL

Ok, nak tahu kan bahaya ke tak mabuk ketika hamil? Sebenarnya, mabuk ketika hamil ini merupakan satu petanda baik tau bahawa aras hormon kehamilan berada pada tahap yang tinggi dan baik.


Punca mabuk hamil dikaitkan dengan hormon chorionic gonadotrophin (hCG) dan estrogen. Hormon tiroid thyroxine juga memberi peranan.

PENYEBAB BIASA MABUK HAMIL

Ada beberapa penyebab biasa mabuk hamil. Antaranya:  • Jika mengandungkan anak kembar, tahap hormon kehamilan adalah lebih tinggi. Jadi kemungkinan, mabuk hamil adalah lebih teruk.
  • Biasa alami mabuk perjalanan? Jika ya, berkemungkinan mabuk lebih teruk dari kehamilan. Ini kerana mabuk hamil mungkin berkait rapat dengan kecelaruan dalam mekanisme kseimbangan dalam telinga anda.
  • Jangan biarkan diri dalam keadaan letih dan lapar, loya mungkin akan menjadi lebih teruk. Pengambilan B-Complex sangat penting kerana ia membekalkan tenaga tambahan semasa kehamilan.
  • Ada teori yang mengatakan, peningkatan deria bau dan loya adalah satu kaedan perlindungan. Jadi, anda cuba untuk kurangkan pendedahan diri kepada sesuatu yang tidak selamat dimakan atau toksin bahaya.


TEMPOH MABUK HAMIL


Mabuk hamil biasa bermula sekitar 5-6 minggu kehamilan dan berkurang pada minggu ke-14 dan ke-16. Tetapi ada juga yang berlanjutan sepanjang kehamilan.

Sekiranya mabuk hamil anda disertai dengan demam atau sakit kepala, berjumpalah dengan doktor. Dikhuatiri ia bukan simptom hamil biasa.halia bagus hilangkan loya

PEPPERMINT GINGER PLUS

Peppermint Ginger Plus sangat sesuai diamalkan oleh mereka yang loya dan mengalami sakit ulu hati ketika hamil.

Ia mengandungi ramuan herba berikut yang membantu mengurangkan loya :Pudina
πŸ‘‰ Daun pudina mempunyai rasa mint yang dapat membantu otot perut untuk rasa bertenang. Rasa mint bertindak sebagai cooling massage sehingga otot tersebut relax, bertenang dan mendatangkan keselesaan.

Halia
πŸ‘‰Halia mengandungi gingerols dan  shogaols yang sangat efektif dan selamat untuk mengurangkan rasa mual dan muntah ketika hamil. Ia juga dapat melegakan pedih ulu hati.

Pokok Adas

πŸ‘‰Biji adas mengandungi bahan yang merangsang penghadaman dan juga mwangikan mulut secara semulajadi. Ia juga dikenali sebagai jintan manis.

Cekur Manis
πŸ‘‰ Hasil kajian menunjukkan cekur manis mampu menstabilkan hormon dan juga mengawal enzim perut supaya proses penghadaman lebih baik dan cepat dari biasa.


testimoni ibu hamil


BERMINAT?

INGIN DAFTAR MEMBERSHIP?

BOLEH HUBUNGI SEPERTI DI BAWAH

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
Untuk Order dan Konsultasi :

Yuzaine Samilan 

019.977.8121
SID: 865477 
ig: @beautifulsyrup 
fb: Yuzaine Samilan
fbpage: Rahsia Keluarga Sihat

Comments

Popular posts from this blog

6 Petua Berkesan Buang Angin Dalam Badan

Buah Pinggang Rosak Selepas 6 Tahun Amalkan Shaklee

7 Sebab Kenapa Lelaki Kepala Botak