Bagaimana Sistem Imun Bertindak Terhadap Penyakit

Tak sihat ambil paracetamol. Tak sihat ambil panadol. Memang kita dah biasa dengan ubat-ubatan daripada kecil kan. Tapi apa salahnya bila dah dewasa ni kita tingkatkan kesedaran kita tentang bagusnya bina sistem imun kita tanpa ubat-ubatan.

Tau tak, ubat-ubatan ni mengandungi sedikit kandungan dadah yang dibenarkan. Sebab tu ia adalah barangan terkawal. Malah ia juga memberi kesan kepada fungsi tubuh juga.

Apa kata kita beralih kepada sesuatu yang lebih selamat, semulajadi dan BERKESAN semestinya untuk tubuh kita. SAYANG tubuh kita kan. Apa lagi kalau bukan NUTRIFERON. Tapi kena tau juga bagaimana Nutriferon bertindak terhadap penyakit dan membentuk sistem imun dalam tubuh kan.


kelas yang dihadiri di Gateway Bangi berkenaan perlindungan sistem imun oleh Nutritionist Shaklee.


Sistem imun diibaratkan sebagai tentera yang melawan musuh dalam badan kita. Musuh tersebut adalah virus, bakteria, parasit, toksin dan lain-lain patogen yang mengancam kesihatan, kecergasan tubuh badan.


Bagaimana sistem imun tubuh berfungsi

Tahu tak, sistem imun adalah sangat kompleks dan canggih. Ia dapat mengesan jenis patogen bahaya dan membezakannya daripada sel dan tisu yang sihat.


Badan kita dicipta dengan begitu sempurna sekali. KULIT adalah PERTAHANAN PERTAMA.  Ia melindungi badan dari terdedah secara terus kepada toksin dan lain-lain malah tanpanya juga badan akan mudah hancur. KULIT bertindak sebagai PENGHALANG FIZIKAL malah menyediakan HALANGAN KIMIA kerana ia menghasilkan SEBUM ANTI BAKTERIA. Sebum anti bakteria bertindak segera membunuh spora dan bakteria yang hinggap pada kulit.


Nak tau macam mana bakteria dan segala jenis kuman ni masuk dalam badan kita? Rongga badan kita yang terbuka seperti hidung, mulut, mata ni lah jadi jalan masuk utama kuman2 ni. Alhamdulillah, badan kita memang sempurna. Walaupun ia jadi jalan masuk utama, tetapi telah dilengkapi dengan pertahanan semulajadi.

Hidung : mukus hidung mengandungi enzim dikenali sebagai lysozyme yang memecahkan dinding sel bakteria.


Mulut: air liur mengandungi bahan anti bakteria.


Thymus, limpa, sistem limfa, sumsum tulang, sel-sel darah putih, antibodi dan hormon adalah sistem imun kita. Secara ringkas badan kita DIJAGA  oleh SISTEM IMUN untuk menahan serangan kuman, bakteria, mikrob, parasit patogen dan sebagainya.

Setiap komponen sistem imun ni mempunyai cara tersendiri untuk melawan penyakit dan jangkitan supaya kita sentiasa sihat.

Penyelidik Shaklee menjalankan kajian di Jabatan Mikrobiologi dan Imunologi, Well Medical College, di Cornell University of Pediatrics untuk mengkaji lebih lanjut sistem imun dan kesan terhadap badan. 

Ada 2 matlamat berkenaan kajian ini iaitu:


  • membangun dan mengesahkan cara baru untuk meneroka biologi virus dan fungsi imun dalam paru-paru manusia.
  • menilai kesan campuran botani unik terhadap sistem imun.
Hasil kajian menjumpai bahawa campuran botani terpilih mampu meningkatkan interferon dalam tubuh untuk melawan penyakit semasa tubuh kita sedang lemah. Hasil dari kajian ini juga maka terciptalah NUTRIFERON.

PENGGALAK IMUNISASI (IMMUNE BOOSTER) kepada tubuh









INGIN DAFTAR MEMBERSHIP?

BOLEH HUBUNGI SEPERTI DI BAWAH:

👇👇👇👇


Untuk Order dan Konsultasi :


Yuzaine Samilan 

0199778121 
SID: 865477 
ig: @beautifulsyrup 
fb: Yuzaine Samilan
fbpage: Rahsia Keluarga Sihat 

Popular posts from this blog

Khasiat Vitamin C Untuk Kecantikan Kulit Wajah

Betulke Supplement Shaklee Berbeza dengan Supplement Lain di pasaran

Makanan Terbaik Untuk Jantung Yang Sihat