6 Petua Berkesan Buang Angin Dalam Badan

Asal tersalah makan mesti perut berangin. Macam saya, kalo makan tak teratur, perut mesti rasa tak sedap. Kebiasaan terjadi bila saya pergi berjalan. But if duduk rumah saja, makan tak teratur, takde pulak rasa berangin perut ni.

Lagi satu kalo makan malam kat luar. Kadang sampai kedai pukul 9malam, itu pun boleh buat tetiba gastrik datang. Dan yang menyedihkan, kerap amik kafein boleh berangin atau gastrik badan ni. Kenapa sedih?? sebab tu minuman favorite saya tau 😭😭😭😭.


Disebabkan diri sendir rajin sangat badan berangin atau gastrik, so nak kongsilah antara petua yang saya amalkan dan mungkin anda boleh amalkan untuk melegakan angin dalam badan ni.



PETUA BUANG ANGIN DALAM BADAN.


1. Gaviscon Double Action
Ini juga dapat melegakan angin atau gastrik dalam badan. Dulu masa kecil-kecil, bila gastrik datang doktor mmg bagi ubat jenis liquid. Rasa sebiji macam gaviscon ni. So bila first time try, memang boleh masuk la rasa dia. Boleh telan.

2. Halia
Petua turun temurun untuk buang angin menggunakan halia. Halia sememangnya berkesan untuk buang angin. Boleh hiris dan masukkan dalam minuman suam. Biasa minum halia ni dicampurkan dengan teh. Ada juga yag campurkan dengan susu. Jadilah susu halia. Tapi saya prefer teh halia. Then letak pudina. Rasa segar perut ni walaupun diri sendiri alah dengan teh 😅

3. Bawang Putih
Kandungan bahan dalam bawang putih membantu mengusir angin dalam badan dengan cepat. So bolehlah letakkan bawang putih banyak-banyak dalam masakan harian 😉

4. Air rebusan daun betik.
Yang ini saya tak pernah try. Tapi ada yang kata ia juga dapat menghilangkan angin dalam badan. Caranya dengan merebus 4 hingga 5 helai daun betik dengan 1 liter air. Minum dalam keadaan suam. Rasa ada sedikit pahit tapi dikatakan cara yang paling mujarab menghilangkan angin dalam badan.

5. Losyen Panas
Ini juga membantu menghilangkan rasa angin dekat perut. Dah sapu tidur. Insyaallah, bangun tu akan rasa lega.



6. Peppermint Ginger Plus.


Image result for peppermint buang angin dalam badan'

Ini adalah cara utama dan mudah untuk saya hilangkan angin dalam badan. Kalau dah ada tanda-tanda perut rasa tak sedap tu, saya akan ambil 3 biji peppermint dan telan dengan air suam. Nak masukkan dalam minuman pun xde masalah. rasa dia sangat menyegarkan. Biasa tak lama lepas tu perut akan rasa ok. Dah takde yang ni baru saya amalkan tips yang dekat atas. 



BERMINAT?

INGIN DAFTAR MEMBERSHIP?

BOLEH HUBUNGI SEPERTI DI BAWAH

👇👇👇👇




Untuk Order dan Konsultasi :

Yuzaine Samilan 

0199778121 
SID: 865477 
ig: @beautifulsyrup 
fb: Yuzaine Samilan
fbpage: Rahsia Keluarga Sihat

Popular posts from this blog

Khasiat Vitamin C Untuk Kecantikan Kulit Wajah

Betulke Supplement Shaklee Berbeza dengan Supplement Lain di pasaran

Makanan Terbaik Untuk Jantung Yang Sihat