DOKTOR PAKAR KATA SAYA DAH MANDUL, TAPI SEKARANG SAYA DAH HAMIL

Assalammualaikum, hari ni terdetik nak kongsikan kisah seorang Master Shaklee yang akhirnya berjaya hamil walaupun pada awalnya Endometriosis. Sebelum tu kena tau serba sedikit tentang endometriosis.

APA ITU ENDOMETRIOSIS?

Penyakit endometriosis merupakan satu jenis penyakit yang agak luar biasa.    Mungkin ramai yang tidak mengetahui tentang penyakit ini sedangkan sekarang makin ramai wanita yang menghidapinya.    Di antara masalah yang ditumbulkan oleh penyakit ini ialah senggugut dan kesakitan , kemandulan dan keguguran yang mungkin berulang-kali.    Ia juga boleh menyebabkan berbagai jenis masalah seperti pendarahan, gangguan kencing, kesakitan dan lain-lain. 

Penyakit endometriosis ini adalah satu keadaan luar biasa di mana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar endometrium telah tumbuh di luar rahim.    Selaput ini biasanya luruh bersama-sama darah haid.   Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman bakteria, menjadikan apa yang digelar ‘darah kotor’ atau darah haid.

Hasil carian imej untuk endometriosis


Kenapa saya kongsikan kisah ni?

Walaupun saya bukanlah endo fighter, tapi pengalaman pernah menghidap cyst dan memerlukan laparoscopy untuk hamil cukup memberi kesan pada saya.

dan saya juga berharap semua penghidap endometriosis masih berpeluang untuk hamil especially saya tujukan buat kembar saya Muzaiyanah.


DOKTOR PAKAR KATA SAYA DAH MANDUL, TAPI SEKARANG SAYA DAH HAMIL, ALHAMDULILLAH 

-----------------------------------------------------------

Lama saya duk fikir nak share ke tak kisah ni. Tapi atas nasihat suami, saya terbuka hati untuk kongsi dengan korang hari ni

Korang masih ingat tak bulan julai yang lalu saya ada cerita kisah saya yang telah disahkan ada ENDOMETRIOSIS STAGE 2?
Pada awalnya, ada seorang pakar O&G sahkan saya ada ADENOMIOSIS dan dah mandul.
Saya dah tak boleh hamil lagi buat selama-lamanya 
Rahim saya dah rosak dan perlu jalani pembedahan untuk buang rahim.
Sedih gila masa tu. Nangis sampai bengkak mata dan saya tak dapat terima hakikat
Kemudian saya berjumpa seorang lagi pakar O&G di hospital yang lain. Pakar tu kata saya bukan ada adenomiosis tapi ENDOMETRIOSIS dan perlu jalani pembedahan segera.
Selepas jalani pembedahan laparoskopi dan betulkan rahim yang terbalik. Saya jaga kesihatan betul-betul.
Saya hanya makan REAL FOOD
Saya detox bersungguh-sungguh dan turunkan berat badan hampir 10kg
Honestly. Saya tak ada ambil sebarang ubat kesuburan yang doktor punya.
Memang pakar tu memujuk saya ambik injection lucrin untuk hentikan haid buat seketika (sebab nak elakkan sakit sengugut yang kronik), tapi saya menolak dengan elok.
Lagipun pakar tu sendiri cakap ubat lucrin ada side effect. Saya takut 
Saya kata kat doktor nak cuba berubat dengan supplement Shaklee dahulu. Kalau 3 kali haid saya masih belum hamil, saya akan serah diri untuk diinjek.
Dan pakar akur dengan keputusan saya. Degil kan saya ni hihi
Tapi tak lama pun, 3 bulan selepas saya betul-betul istiqomah detox, makan real food dan supplement, kini saya dah berjaya hamil 3 bulan.
Jun - operation dan start consume supplement khas untuk endometriosis dan kesuburan
September - alhamdulillah hamil 😊
Saya kini check up kehamilan bulanan dengan doktor pakar yang rawat saya dari awal yakni Doktor Ishak KPJ
Doktor sendiri akui penyakit endometriosis saya beransur sembuh pun asbab SET SUBUR SHAKLEE
Setinggi-tinggi kesyukuran saya rafa'kan ke hadrat ilahi kerana sembuhkan penderitaan saya dan kembalikan kesihatan saya seperti sedia kala
Yang paling bermakna, penantian saya selama 3 tahun kini berakhir. 3 tahun saya bersedih tidak dapat hamil walaupun pelbagai usaha yang saya dah buat.
Masa tupun saya tak tahu saya ada endometriosis 
Terima kasih suami ku kerana bersabar melayan karenahku yang mabuk teruk
Terima kasih Allah kerana izinkan rahimku berfungsi lagi dan mampu mengandungkan zuriat suami buat kali ketiga 
Sekarang dah hari ketiga saya warded disebabkan mabuk yang teruk. Tak boleh makan dan minum. Dehydrated dan alami kencing kotor. Tapi insyaAllah mungkin petang ni saya dah boleh discharge 
Tolong doakan saya dan baby sihat sampai tarikh bersalin ye kawan-kawan
Saya juga doakan kalian kat luar sana yang sedang TTC diizinkan Allah untuk hamil.
Nasihat saya buat kalian. Jangan sesekali lemah semangat dan putus asa. Jaga pemakanan sebaiknya, kuruskan badan dan jangan skip supplement
Selagi kita ada rahim, selagi itulah kita masih ada peluang untuk hamil.
Put your trust in Allah 
Yang benar,
Bekas pesakit Endometriosis stage 2
-----------------------------------------------------------------------------------------
Semoga dengan perkongsian ini membantu dan membuka mata kepada semua sahabat bahawa anda masih berpeluang untuk hamil.

Supplemen yang sesuai untuk masalah ENDOMETRIOSIS

1. Bcomplex

Wanita endometriosis mempunyai paras estrogen yang tinggi (tidak stabil). B complex diperlukan untuk menukarkan paras estrogen yang dominan kepada estrogen yang lebih baik.

2. Vitamin C

Vitamin C memastikan immune sistem anda berfungsi pada tahap optimum supaya tubuh boleh mengesan dan memusnahkan tisu endometrium yg tidak normal.

3. Vitamin E

Dapat membantu mengurangkan rasa sakit akibat senggugut. Vitamin E juga sejenis antioksidan yg dapat membantu menghalang pertumbuhan tisu yg abnormal dalam badan seperti endometriosis.

4. Omega Guard

Asid lemak Omega-3 dapat membantu mengurangkan inflamasi/radang. Kajian ke atas dua kumpulan wanita – satu kumpulan diberi supplemen Omega-3 dan satu kumpulan diberi placebo. Kumpulan yg mengambil Omega-3, rasa sakit sakit senggugut mereka berkurangan dengan banyak sekali.

5. Ostematrix

Ostematrix mengandungi magnesium yang dapat merehatkan otot serta mengurangkan rasa sakit ketika haid/senggugut yang teruk.

6. Vivix 

Kandungan resveratrol yang tinggi di dalam vivix mampu merencat & melumpuhkan sel-sel endo dari terus merebak



BERMINAT?

INGIN DAFTAR MEMBERSHIP?

INGIN MEMBUAT PEMBELIAN?
BOLEH HUBUNGI SEPERTI DI BAWAH:

👇👇👇👇


Untuk Order dan Konsultasi :

Yuzaine Samilan 

0192648121 
SID: 865477 
ig: @beautifulsyrup 
fb: Yuzaine Samilan
fbpage: Rahsia Keluarga Sihat 

Popular posts from this blog

Khasiat Vitamin C Untuk Kecantikan Kulit Wajah

Betulke Supplement Shaklee Berbeza dengan Supplement Lain di pasaran

Makanan Terbaik Untuk Jantung Yang Sihat