Posts

Showing posts from April, 2017

Nak kurus cepat tapi tetap nak makan tak nak diet

Image
Tips nak lawa, kulit cantik dan sihat dah dikongsikan. Tapi xcukup rasanya kalo tak kongsikan pula tips nak kurus.

Siapa sini yang nak kurus cepat tapi tetap nak makan tak nak diet?

Owh, ramai rupanya. hehehe, termasuklah saya.

Nak kurus tapi nak makan tak nak diet?

Boleh kurus ke kalau macam ni?



Eh, siapa kata tak boleh. Walapun nak kurus tapi tak bermaksud kita perlu berlapar. Apa yang penting adalah bagaimana kita nak control dan jaga pemakanan kita. Tapi masih ada juga yang dah jaga pemakanan tapi masih tak kurus? Kenapa?

Apa itu DIET?Diet adalah pelan makanan yang lengkap 6x sehari dengan pengambilan air yang cukup disertai dengan senaman.
Tetapi ramai yang tidak tahu bahawa sebelum mengamalkan diet anda perlu memulakan program DETOX.
Detox bertujuan membuang segala toksin dalam badan supaya badan tidak membesar semula selepas program diet dihentikan. Ia bukan sahaja membuang toksin malahan mampu meningkatkan metabolisme badan dan melancarkan pembuangan. Malah badan akan lebih segar dan s…

Tips Cantik berseri dan sihat menjelang hari raya

Image
Dah puasa raya pulak kan. Bila fikir nak raya macam-macam melintas kat kepala ni. Nak fesyen apa? Nak tema apa? Macam mana nak kuruskan badan?  Nak hilang kan jerawat. Nak pakai make up apa?

Macam-macam yang kita fikirkan termasuklah yuzai sendiri.  Biasa cuba cari sesuatu yang menonjol. Kalo fesyen biasa kita cuba tonjolkan dengan color, kalau corak baju biasa kita cuba tonjolkan dengan jenis fesyen. 

Walaupun sibuk dengan fesyen di pagi raya, kepala tak lari dari memikirkan masalah jerawat yang ada. Sebab kita ni perempuan dan semua perempuan nak tampil cantik, hari ini yuzai nak kongsikan beberapa tips cantik berseri dan sihat menjelang hari raya. Tips ini saya dapat hasil perkongsian dan petua2 yang diamalkan oleh orang dulu-dulu.



Tips Anak-anak Kekal Bertenaga Walaupun Berpuasa Sepanjang Hari

Image
Ada beberapa hari lagi sahaja sebelum Ramadhan tiba. Anak-anak kita pun semakin membesar dan dah tiba masanya kita mendidik mereka menunaikan rukun islam ketiga iaitu puasa.

Tapi sebagai ibu bapa kita ada keraguan terhadap ketahanan mereka. Apa lagi anak yang selalu aktif dan juga kuat makan.

Jadi di kesempatan ini Yuzai nak kongsikan sedikit tips anak-anak kekal bertenaga walaupun berpuasa sepanjang hari.




Bagi kanak-kanak yang baru belajar berpuasa latihlah mereka dengan baik tetapi bukan memaksa. Pengetahuan tentang pentingnya berpuasa perlu disemai dalam diri anak-anak.

Ada beberapa tips yang boleh digunakan oleh ibu bapa bagi memastikan anak kekal bertenaga dan berjaya menghabiskan puasa mereka. Di sini saya kongsikan tips berikut yang saya perolehi melalui pembacaan dan pengalaman ibu-ibu yang lain.

Cara Cek Nombor Daftar KKM

Image
Assalammualaikum semua,

Rentetan entry saya semalam, ramai pula tanya macam mana nak cek registration number untuk KKM. Malah ada yang kata dah cek tapi tak jumpa pula.

Jadi hari ni dengan rendah hati saya cuba kongsikan cara-cara cek nombor daftar KKM. 

Tapi sebelum tu kena taulah kan kenapa perlu kita cek no daftar KKM ni.

Untuk jawapan yang semua orang tau, semestinya kita nak pastikan produk kite tulen bukan tiruan. Kita bukan setakat cek produk tu HALAL je tau, tapi mesti jugak nak cek produk SELAMAT atau tak. Jadi nombor pendaftaran KKM memang penting.

Langkah2 cek nombor KKM.


~ Pergi ke portal National Pharmaceutical Regulatory Agency
~ Kemudian pilih Quest Product Search
~ Pada product type, pilih samada product bahan kosmetik ataupun lain-lain.

Masukkan detail ikut pilihan kita.

SIJIL HALAL SHAKLEE 2017

Image
Nak tau kenapa Shaklee ni menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia walaupun ia produk luar?

Semestinya sebab ada sijil halal. Shaklee sentiasa menjaga pelanggan muslim mereka. Sijil halal Shaklee 2017 ni berkuatkuasa dari Januari 2017 sehingga Disember 2017. Sebab tu ramai yang percaya pada kekuatan produk shaklee yang bukan omong-omong kosong.



Kalau kita tengok sini sijil yang dikeluarkan bukan dari JAKIM kan. Tapi dari ISA (Islamic Services of America).

Eh, janganlah risau. sebenarnya ISA ni pun salah satu badan yang diiktiraf oleh JAKIM tau. Masih tak percaya? Meh tengok kat bawah ni.




Okey, itu dari segi halal ke product Shaklee ni. Dah terjawab kan.

Macam mana dengan isu selamat atau tak product Shaklee? Berdaftar tak dengan KKM.

Meh, nak bagitau. Setiap produk Shaklee yang dibawa masuk ke Malaysia semua dihantar ke KKM terlebih dahulu. Tak percaya boleh pergi ke National Pharmaceutical Regulatory Agency.  Masukkan nama SHAKLEE pada Registration Holder. Ha, berderet product Shaklee akan ke…