Cara Merawat Pesakit Vertigo

Beberapa bulan lepas suami ada sebut sesuatu tentang vertigo.  Sebab tidak arif, saya bertanya semula "Vertigo tu apa? Mana tau ada vertigo?"

Katanya sebab dia selalu rasa kepala pusing. Ok, disebabkan oleh masalah yang diberitahu saya cuba study tentang vertigo.

Sebelum pergi kepada cara merawat pesakit vertigo, eloklah kita berkenalan dulu dengan apa itu vertigo.APA ITU VERTIGO?

Hasil carian imej untuk apa itu vertigo shaklee

Penyakit vertigo adalah keadaan di mana seseorang merasakan dirinya atau ruangan disekitarnya berputar. Ia disebabkan oleh virus, penurunan aliran darah ke otak, refleks sementara kerana ubatan dan alkohol, migrain dan beberapa kes epilepsi. Vertigo bukanlah penyakit tetapi gejla penyakit yang penyebabnya adalah pelbagai. Vertigo sendiri berasala dari bahasa yunani Vetere yang bermaksud 'berputar'.Vertigo boleh berlaku hanya beberapa saat atau berlanjutan sehingga beberapa jam bahkan berhari.  Ia boleh terjadi semasa perjalanan jauh, dan naik kenderaan di jalan yang berliku. Ada juga vertigo disebabkan oleh tekanan. Sebahagian besar kes vertigo tidak diketahui puncanya.


GEJALA PENYAKIT VERTIGO

Rasa berputar semasa sedang baring, berdiri, atau membuat gerakan kepala dengan cepat
☛ Gangguan Kesimbangan tubuh
☛Mual dan muntah
☛Telinga berdengung
☛ Ada gerakan pada bola mataPUNCA VERTIGO

1. Penyakit gangguan sistem : Gangguan sistem saraf pusat kerana beberapa penyakit seperti multiple sclerosis, kerosakan leher, tumor,  atau strok yang boleh menyebabkan kemunculan vertigo.

2. Gangguan penglihatan : Mata membantu dalam fungsi keseimbangan tubuh.

3. Posisi tidur : Bantal yang terlalu rendah atau terlalu tinggi boleh mempengaruhi munculnya vertigo. Bangun tidur dan terus berdiri juga menyebabkan vertigo muncul.

4. Faktor lain: Perasaan cemas akibat pengaruh alkohol, terhidu bahan kimia di persekitaran dan berada dalam ruangan tertutup dan terlalu panas.JENIS VERTIGO

1.VERTIGO SENTRAL

Terjadi pada otak tengah. Biasa terjadi apabila terdapat sesuatu yang tidak normal pada titik keseimbangan pada pusat otak. Ramai yang tidak sedar sedang menghidapi penyakit ini kerana ia berlaku secara bertahap. Antara gejala vertigo sentral :

✔ merasa sulit untuk menelan makan
✔ ada kelumpuhan yang terjadi pada otot wajah
✔ mengalami gangguan kesedaran
✔ merasa mual dan muntah-muntah
✔ mengalami hilangnya koordinasi
✔ merasa tubuh berasa lemas
✔ Penglihatan menjadi berganda
✔ merasa sakit kepala yang teruk


2. VERTIGO PERIPHERAL

Salah satu penyakit yang sering dialami oleh kebanyakan orang. Berlaku disebabkan terdapatnya gangguan yang terjadi pasa sistem pendengaran, lebih tepat lagi adalah pada bahagian salur kanalis semisirkularis. Saluran tersebut menjadi penyebab dari gangguan tersebeut memiliki fungsi untuk mengawal keseimbangan tubuh. Antara gejala vertigo peripheral :

✔ merasakan tubuh lelah
✔ mulai menurunkan stamina
✔ kehilangan keseimbangan
✔ sulit untuk berkonsentrasi
✔ mual dan muntah
✔ menjadi lebih sensitif terhadap cahaya dan bising suara
✔ pandangan menjadi gelap


3. VERTIGO NON-VESTIBULER

Kebanyakan penghidap vertigo non-vestibuler sukar mengenalpasti gejala yang dialaminya. Vertigo jenis ini terjadi disebabkan oleh sistem regulator keseimbangan. Penyebab lain adalah kesalahan yang terjadi pada proses informasi pada sistem pusat saraf. Gejala hampir sama dengan jenis vertigo yang lain iaitu merasa pening, kepala rasa kosong dan mata menjadi gelap.


4. VERTIGO VESTIBULER

Menyerang organ vestibuler atau saraf vertibulokoklear, sehingga peghidap akan merasa benda-benda yang berada disekelilingnya menjadi naik turun seperti di atas laut. Gejala bagi pesakit hampir tidak ada melainkan serasa melihat benda menjadi naik turun.


TIPS MENCEGAH PENYAKIT VERTIGO DARIPADA BERULANG

Mencegah lebih baik dari mengubati. Vertigo boleh dicegah dari awal. Sekiranya terdapat tanda-tanda awal diserang vertigo, amalkan tips berikut untuk mencegah dari menjadi bertambah kronik.


VIVIX Shaklee merupakan minuman tonik yang dirumus khas secara teliti dan telah banyak disiarkan di media massa. Ia membantu memulihkan dan meningkatkan kesihatan tubuh hingga ke peringkat sel. Kajian makmal menunjukkan ramuan utama dalam Vivix dapat melindungi dan membaik pulih sel-sel DNA.


☑ Ujian klinikal yang dijalankan oleh saintis Shaklee menunjukkan bahawa ramuan utama dalam VIVIX mampu melindungi tubuh dari tindak balas keradangan yang berpunca dari pemakanan yang tidak sihat yang menyebabkan tubuh menjadi semakin tua dari usia sebenar.

☑ Ujian klinikal juga menunjukkan tindakbalas VIVIX mampu melambatkan pembentukan protein AGE yang merosakkan sel-sel badan.

☑ VIVIX membantu mempertingkatkan fungsi otak. Ambil supplemen yang terbukti semulajadi, selamat dan berkesan untuk mengatasinya.

☑ Jika pesakit mempunyai gejala hipertensi, kurangkan pengambilan garam dan amalkan diset yang sihat. VIVIX terbukti dapat membantu pesakit darah tinggi kembali stabil. Banyakkan makan buah-buahan dan sayuran demi menghalang pertumbuhan radikal bebas dalam tubuh.

☑ Aktiviti fizikal seperti aerobik, jogging atau berjalan selama 30 minit perlu diatur sekurang-kurangnya 4-5 hari seminggu. Aktiviti ini bukan sahaja menghindari vertigo malah menyihatkan jantung dan paru-paru sekaligus melancarkan peredaran darah.

☑ Tekanan merupakan salah satu punca vertigo. Jangan tak tahum tekanan juga merupakan pencetus yang membawa kepada kanser. Ini disebabkan oleh peningkatan hormon kortisol dalam darah sehingga menyumbat dan menggangu peredaran darah. Pengambilan VIVIX yangbertindak membaiki dan melindungi sel akan mencegah tubuh kita dari diserang radikal bebas penyebab kanser.

☑ Pastikan tubuh mendapat rehat yang mencukupi. Tidur yang berkualiti adalah seawal jam 10 malam. 


REMINDER!!

Sebaiknya jangan mengambil ringan sekiranya sering diserang sakit kepala seakan dunia berpusing.

Serangan vertigo terjadi kerana aliran darah yang terganggu disebabkan oleh pembengkakan arteri dan ia merupakan simptom awal terjadinya stroke. 

Strok terjadi berkemungkinan besar disebabkan pembuluh darah membengkak dan berkemungkinan pecah kerana tekanan darah tinggi.

BERMINAT?

INGIN DAFTAR MEMBERSHIP?

INGIN MEMBUAT PEMBELIAN?
BOLEH HUBUNGI SEPERTI DI BAWAH:

👇👇👇👇


Untuk Order dan Konsultasi :

Yuzaine Samilan 

0192648121 
SID: 865477 
ig: @beautifulsyrup 
fb: Yuzaine Samilan
fbpage: Rahsia Keluarga Sihat 
Comments

Popular posts from this blog

6 Petua Berkesan Buang Angin Dalam Badan

Buah Pinggang Rosak Selepas 6 Tahun Amalkan Shaklee

7 Sebab Kenapa Lelaki Kepala Botak