Beza ESP dengan Soya Biasa


Betul ke khasiat dan kebaik ESP diragukan dan betulke ESP Shaklee sama je dengan mana-mana soya yang ada di pasaran?

Terang-terang salah kalau anda samakan ESP SHAKLEE dengan Soya biasa.

APA BEZA ESP DENGAN SOYA BIASA?


1. PROTEIN


  • Tahu tak protein sangat penting dalam badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibodi, enzim, hormon, hemiglobin dan sel-sel (anggaran 60 trillion). Kesemua sel yang membentuk tubuh badan bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsi seperti membina sel baru, menggantikan tisu badan yang lama/tua dengan tisu yang baru, menggantikan tisu yg rosa @ cedera.
  • Apa yang best tentang ESP?  ESP adalah sumber protein lengkap dengan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian. ESP berasaskan tumbuhan (non-GMO) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolestrol. Malah ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yang aktif, disamping membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan danfungsi enzim dan hormon yang sempurna. Malah ESP turut membantu mengekalkan paras gula normal dalam darah. Kandungan gula dalam ESP sangat minimum iaitu 1gm dan tanpa laktosa di mana penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Paling utama tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna, dan pengawet. Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8gram karbohidrat untuk tenaga.
  • KELEBIHAN ESP
         ✔Menjadikan kulit muka cantik, halus, gebu dan berseri.
      ✔ Bantu hilangkan parut jerawat di muka.
      ✔ Memberi tenaga berpanjangan
      ✔ Menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih
      ✔ Menganjalkan kulit
      ✔ Menganjalkan kembali paudara yang kendur
      ✔ Cepat kenyang
      ✔ Membantu dalam pengurusan berat badan
      ✔ Menyokong kesihatan imunisasi badan
      ✔ mengawal paras kolestrol
      ✔ menyokong kesihatan jantung dan prostat
  • ESP Bertindak seperti Gam. Cepat meresap dan kesan lebih baik sekiranya diambil bersama supplemen lain, ia membantu penyerapan yang lebih baik berbanding mereka yang mengambil supplemen tanpa ESP


PERBEZAAN SHAKLEE

ESP- 7 kriteria penting dalam pemilihan supplemen SOY PROTEIN

✔ Kacang soya mesti tumbuh membesar secara organik
   Kacang soya mesti ditanam secara organik. Kajian penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Kajian juga menunjukkan kaitan antara kanser dan nitrates. Jadi amat penting untuk tidak menggunakan pesticides, fungicides dan  herbicides sepanjang proses pembesaran kacang soya.

✔ Kacang soya mestilah Non-GMO (tidak dihasilkan secara genetik)
   KENAPA KACANG SOYA MESTI NON GENETIC MODIFIED ORGANISM?
Kacang soya yang dihasilkandari jenis genetik ini adalah murah untuk dihasilkan (lebih kurangvitamin sintetik dan vitamin natural). Kebanyakan syarikat akan menggunakan cara untuk penjimatan kos. Dan kebanyakan soy protein yang berada di pasaran adalah dihasilkan secara genetik.  Dr Louis J.Pribyl saintis kerajaan Brazil menekankan bahawa kajian menunjukkan toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.

✔ SOY PROTEIN mesti mengandungi 9 ASID AMINO PERLU
    Ciri  penting dalam pemilihan soy protein. Badan memerlukan kesemua 9 asid amino perlu  untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi dan enzim. Sekiranya salah satu asid amino ini hilang, sistem imunisasi badan akan menurun sehingga 30% dan banyak fungsi penting dalam badan akan lambat atau berhenti menjalankan tugas mereka.

✔ Proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dengan air bukan dengan alkohol.
Sekiranya soyflakes dicuci dengan alkohol, ia akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%. Sedangkan isoflavone sangat diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan sebagainya. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan meningkatkan ketumpatan tulang.

✔ Bahan anti-thyroid/ anti-growth subtance mesti disingkirkan.
Soya yang ,mentah mengandungi "anti-growth, anti-throsine " substance. Sedangkankalau kekurangan bahan-bahan ini akan menyebabkan tekanan darah rendah dan restless leg syndrome.  
Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat. ✔ Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan.
   Asid amino sangat sensitif dengan suhu panas. Dalam beberapa kajian, memasak protein pada suhu tinggi boleh merosakkan sehingga 50% Asid amino perlu. Sekiranya seseorang mengamalkan diet yang kuran 9 asid amino perlu, ia akan membantutkan pertumbuhan otak dan hormon serta sel tisu badan.


✔ Soy isolate mesti ditambah dengan unsur kalsium.
 Kajian/ artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Oleh yang demikian unsur kalsium yangs secukupnya mesti ditambah dala soya protein untuk meneutralkan kembali serbuk soya tersebut. Kebanyakan pengeluar protein tidak menambah cukup kalsium ke dalam protein soya mereka.BERMINAT?

INGIN DAFTAR MEMBERSHIP?

BOLEH HUBUNGI SEPERTI DI BAWAH:

👇👇👇👇


Untuk Order dan Konsultasi :

Yuzaine Samilan 

0192648121 
SID: 865477 
ig: @beautifulsyrup 
fb: Yuzaine Samilan
fbpage: Rahsia Keluarga Sihat 

Comments

Popular posts from this blog

6 Petua Berkesan Buang Angin Dalam Badan

Buah Pinggang Rosak Selepas 6 Tahun Amalkan Shaklee

7 Sebab Kenapa Lelaki Kepala Botak