Posts

Showing posts from March, 2017

Tertipu dengan Viitamin C Shaklee

Image
Semua orang tau yang Vitamin C sangat bagus untuk kecantikan. Cuma tak ramai yang tau cara nak pilih Vitamin C yang bagus.

Tertipu dengan Vitamin C Shaklee?

Tu ayat-ayat gempak nak menjatuhkan Vitamin C Shaklee supaya ramai orang beralih kepada vitamin C keluaran syarikat mereka.

Rasa-rasa kami sebagai SID Shaklee ni gentar ke dengan ayat TERTIPU yang dicanang segelintir pengusaha produk untuk meningkatkan jualan mereka?

Sikit pun kami tak gentar sebab Vitamin C Shaklee terbukti lagi power dari produk diorang tau.

2 perkara utama yang ada dalam Vitamin C Shaklee tak ada pada vitamin lain adalah:

✔Citrus Bioflavonoid Complex
✔Sustained Release System


PERBEZAAN SUSTAINED RELEASE VITAMIN C PLUS dengan yang lain

Cara Merawat Pesakit Vertigo

Image
Beberapa bulan lepas suami ada sebut sesuatu tentang vertigo.  Sebab tidak arif, saya bertanya semula "Vertigo tu apa? Mana tau ada vertigo?"

Katanya sebab dia selalu rasa kepala pusing. Ok, disebabkan oleh masalah yang diberitahu saya cuba study tentang vertigo.

Sebelum pergi kepada cara merawat pesakit vertigo, eloklah kita berkenalan dulu dengan apa itu vertigo.


APA ITU VERTIGO?


Penyakit vertigo adalah keadaan di mana seseorang merasakan dirinya atau ruangan disekitarnya berputar. Ia disebabkan oleh virus, penurunan aliran darah ke otak, refleks sementara kerana ubatan dan alkohol, migrain dan beberapa kes epilepsi. Vertigo bukanlah penyakit tetapi gejla penyakit yang penyebabnya adalah pelbagai. Vertigo sendiri berasala dari bahasa yunani Vetere yang bermaksud 'berputar'.

Tips dan Petua Banyakkan Susu Ibu

Image
Ramai ibu yang telah mendapat kesedaran betapa pentingnya penyusuan susu ibu kepada bayi mereka. Tapi nak menjayakan tu bukanlah semudah ABC. Perlu ada ilmu, perlu ada tekad, perlu ada fokus.

Hari ini saya akan kongsikan beberapa tips dan petua banyakkan susu ibu. Alhamdulillah, walaupun anak pertan dan kedua juga mendapat exclusive breastfeeding sehingga usia lebih kurang 1 tahun, tapi saya baru benar2 faham dan apply konsep sebenar breastfeed semasa anak no 3 sekarang



TIPS DAN PETUA SEMASA MENGEPAM (HASIL YANG LUMAYAN)

1. Pilih Pam Yang Betul
    Pemilihan pam yang betul sangat penting. Pilih pam yang serasi dan tidak menyakitkan. Sekiranya pam tersebut menyakitkan, ia juga boleh menggangu produksi susu dan susu lebih sukar untuk keluar. Pam yang terabaik selepas bayi adalah tangan sendiri. Belajar teknik marmet untuk merangsang pengeluaran susu .


Contoh double pam

Supplemen Untuk Kecutkan Fibroid dan cyst

Image
WANITA Sangat Istimewa. Boleh menahan sakit lebih daripada lelaki. Dan sebab itulah wanita sering diuji dengan pelbagai penyakit. Malah penyakit tersebut juga ada yang melibatkan masalah kehamilan. / kesuburan. Samada sukar hamil atau yang merisikokan kandungan.


Salah satu penyakit yang agak popular dikalangan wanita adalah FIBROID.

Sebelum kita masuk kepada supplemen untuk kecutkan fibroid dan cyst, lebih baik kita berkenalan dengan fibroid sendiri.


FIBROID DAN KESUBURAN

Apa itu fibroid? 
Adakah fibroid menjejaskan kesuburan?

Fibroid adalah tumor pejal terjadi daripada tisu-tisu fiber. Ia merupakan ketumbuhan biasa atau benign (bukan kanser) yang terdapat di dalam rahim wanita yang berusia sekitar 30 hingga 40-an iaitu tahun-tahun kesuburan mereka. 

Kebiasaannya fibroid dijumpai di dalam rahim wanita tetapi ia bolleh tumbuh pada lain-lain organ yang mengandungi sel-sel otot licin.

Mereka yang menghidap fibroid juga akan terganggu kesuburan mereka.

Fibroid tumbuh dan membesar secara perlahan t…

Bahayakah Mealshake kepada anak-anak?

Image
Selain Omegaguard, Vitalea for Kids dan Chewable Vitamin C yang sangat sesuai untuk ana-anak kita, Mealshake juga salah satu supplemen yang sangat sesuai untuk diberikan untuk anak-anak.

Mealshake adalah protein yang disertai dengan multivitamin yang sangat sesuai untuk kerperluan nutrisi anak-anak.

Isu sekarang adalah Bahayakah Mealshake kepada anak-anak?


Terlebih dahulu sebelum kita melabelkan suatu product itu adalah selamat atau memudaratkan perlulah diketahui terlebih dahulu kandungan product tersebut.


KANDUNGAN MEALSHAKE

Terdiri dari 35% campuran ESP + Vitalea.
(Protein, Vit ACE, Kalsium, Zat Besi, Vitamin D, Zinc, Selenium dll)

Terdiri dari sumber soya dan susu lembu (7g/serving)

Berperisa French Vanilla.

Mealshake adalah sumber protein dengan vitamind an mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. 





FAKTA MENGENAI MEALSHAKES

Beza ESP dengan Soya Biasa

Image
Betul ke khasiat dan kebaik ESP diragukan dan betulke ESP Shaklee sama je dengan mana-mana soya yang ada di pasaran?

Terang-terang salah kalau anda samakan ESP SHAKLEE dengan Soya biasa.

APA BEZA ESP DENGAN SOYA BIASA?


1. PROTEIN


Tahu tak protein sangat penting dalam badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibodi, enzim, hormon, hemiglobin dan sel-sel (anggaran 60 trillion). Kesemua sel yang membentuk tubuh badan bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsi seperti membina sel baru, menggantikan tisu badan yang lama/tua dengan tisu yang baru, menggantikan tisu yg rosa @ cedera.Apa yang best tentang ESP?  ESP adalah sumber protein lengkap dengan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian. ESP berasaskan tumbuhan (non-GMO) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolestrol. Malah ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya un…

Kenali Sistem Imunisasi Dalam Badan

Image
Assalammualaikum.

Harini jom kita study sikit pasal Sistem Imunisasi dalam badan. Informasi ni bukanlah dari saya tapi dari Nutritionist Shaklee sendiri, Pn Farah.

Ciptaan tuhan sangat indah. Bukan sahaja paras rupa, tapi Dia juga jadikan Sistem Imunisasi yang hebat dalam tubuh kita.

PERTAHANAN PERTAMA – LUARAN
Secara asasnya, lapisan luar adalah pada permukaan kulit kita. Paling luar yang mana virus-virus biasa ni senang sangat nak singgah. Habuk, radikal bebas pun boleh serang permukaan luar. Contoh paling mudah adalah selsema. Senang sangat nak serang tubuh badan manusia.
SENJATA: Dalam peperangan setiap barisan pertahanan mesti kena ada senjata kan. Jadi untuk pertahanan pertama ni bagi melindungi kita dari jangkita virus-virus kebanyakan dan radikal bebas, maka wajiblah kita ambil Vitamin C, Omega dan juga protein. 3 Vitamin ni akan bagi pertahanan pertama tadi lebih kukuh untuk serang musuh. Tapi walaupun korang dah sediakan senjata, masih ada yang licik dapat tembus terus ke pertahan…

Sakit Sinus Sembuh Serta Migrain dan gastrik Semakin berkurangan Sejak Amalkan Vivix

Image
Assalammualaikum, posting hari ni kita santai-santai aja. So, saya buat sharing daripada peserta SUPERMOM SHAKLEE STORY berkenaan masalah sinus, migrain dan gastrik yang kronik sejak dibangku sekolah. Masalah beliau semakin pulih dengan amalkan Vivix setiap hari.  Ambil maklum berkenaan healing crisis teruk yang dialaminya. Dan bekat kesabaran akhirnya beliau jumpa penawar kepada masalah beliau. OKTOBER 2016 (SPECIAL EDITION VIVIX)
TESTIMONI 7: AYU ADYANI AB RAHMAN


[SAKIT SINUS SEMBUH SERTA MIGRAIN DAN GASTRIK SEMAKIN BERKURANGAN SEJAK AMALKAN VIVIX] Assalamualaikum W.B.T.. Saya Ayu Adyani Ab Rahman, berumur 33 tahun dan berasal dari Kota Bharu. Saya berkerja sebagai guru dan memiliki 3 orang anak. Saya ingin berkongsi pengalaman saya mengidap penyakit sinus, migrain dan gastrik di tahap kritikal.
Antara simptom yang saya hadapi ialah bersin yang berpanjangan, bengkak muka dan migrain yang teruk sehingga muntah-muntah. Saya juga kerap mengambil cuti sakit akibat daripada penyakit-penyakit in…

Atasi Masalah Kaki dan Tangan Selalu Kebas

Image
Mak cakap tangan mak selalu kebas. Kadang sampai nak pegang cawan pun tak larat. Dulu sebelum mak ambil supplemen, selalu dengar mak cakap tangan mak sakit. Lepastu nak buat kerja pun susah. Mak tak kuat nak pegang barang.

Kita ni masa tu tak tau apa-apa. Tapi lepas saya mula join Shaklee, dan bekalkan mak dengan kalsium dah tak dengar dah mak cakap pasal tangan mak. Bukan tangan jea, kaki pun tak sakit.

Lepas kita dah aktif shaklee, rajin join kelas, banyakkan pembacaan, barulah tau yang kebas kaki tangan tu salah satu kerosakan saraf. Salah satu punca adalah kencing manis.




Kenapa Wajib Konsisten Amalkan Supplemen Shaklee

Image
Assalammualaikum,

Hari ni saya nak kongsikan sikit kenapa kita WAJIB konsisten  amalkan supplemen Shaklee.

Jangan tanya berkenaan supplemen lain kerana saya hanya tau supplemen Shaklee sahaja.

WAJIB anda tahu bahawa Shaklee adalah pelopor kepada industri supplemen. Malah perkataan vitamin itu juga berasal dari Shaklee iaitu Vitalized- Mineral dan disingkatkan menjadi vitamin.

Supplemen shaklee adalah supplemen yang terdiri dari zat-zat nutrien yang kita boleh dapat dari pemakanan seharian. Malangnya zat tersebut semakin berkurangan.


Hasil kajian dari satu Landmark Shaklee yang dijalanan oleh  University of Texas pada tahun 2004 telah membuktikan bahawa zat-zat yang terdapat pada sayur-sayuran dan buah-buahan semakin berkurangan.

Zat asal yang berkurangan ini adalah zat buahan dan sayuran yang belum dipetik tau. Saya ulang BELUM DIPETIK.

Apa itu Telomeres

Image
Assalammualaikum,

Harini kita berkongsi cerita mengenai Telomere. Pernah dengar telomere?

Tak pernah. Tapi teleskop pernah kan. HEHEHE.

Ok tiada kaitan antara telomeres dan teleskop.

Berbalik kepada tujuan asal, APA ITU TELOMERES? 


Orang biasa-biasa majoriti tak tau apa itu telomere. Biasa mereka yang berada di bahagian perubatan sahaja. 

Saya? Bukan perbuatan tapi suka berkongsi supplemen terbaik untuk kesihatan anda maka saya juga perlu tahu apa itu telomeres.

Telomeres merupakan bahagian terpenting dalam sel tubuh manusia. Ia memberi kesan kepada proses pemendekan suatu sel. Ia ibarat 'cap'  atau atau tudung yang menjadi pelindung dan sangat penting untuk menjaga sel-sel DNA tubuh kita.

Tips Menjayakan Penyusuan susu ibu: Pengalaman 1

Assalamualaikum,

Alhamdulillah hari ini terpanggil untuk menceritakan beberapa suka duka sepanjang menyusukan 3 orang anak LELAKI.

Memandangkan tips penyusuan saya berdasarkan pengalaman, dan pengalaman penyusuan anak juga berbeza-beza antara mereka. Jadi saya cuba pecahkan tips menjayakan penyusuan susu ibu mengikut pengalaman 1, 2 dan 3.

Kenapa saya share?

Sebab saya tau tak semua orang melalui pengalaman indah. Pasti ada yang bermula dengan sukar juga. Ikut hati kita nk pilihan yg mudah atau pun sukar.

MUHAMMAD IZZUL HAFIY - 13 APRIL 2011

Secara jujur, mental, fizikal saya tidak ready untuk fully breastfeed. Keyakinan tak tinggi. Cuma kesedaran ada bila tengok member Suzie Radzali menyusukan anak sebagai EP-MOM. Apa yang saya selalu fikirkan adalah saya nak anak yang bakal lahir mudah disusukan secara direct mahupun botol.

Kelahiran disambut secara ceasarian. Fully bius. Kes Placenta Previa Type 2-3.
Bersalin di Hosp. Kuala Pilah.

Kenapa Mesti Pilih B-Complex Shaklee

Image
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya nak kongsikan kenapa mesti pilih B-Complex Shaklee dan bukan yang lain.

Kita selalu dengar b-complex sangat bagus untuk kesihatan dalaman. Jumpa mana-mana brand B-Complex kita akan pergi beli disebabkan faedah yang memberi tenaga kepada badan.

Tapi tahukah kita cara pemilihan B-Complex yang betul.

Di sini ingin saya kongsikan fakta berkenaan B-Complex Shaklee dan sebab kenapa kita perlu pilih B-Complex Shaklee.