Bagaimana Merawat Strok"Umur Ayah baru 40-an. Tapi ayah diserang strok. Kami sekeluarga hilang punca pendapatan. Strok menyebabkan ayah lumpuh separuh badan"

*Hanya cerita rekaan. Bukan cerita sebenar.


Benar, ini hanya rekaan semata-mata. Bukan cerita sebenar. Tapi saya pasti ada yang pernah melaluinya, atau mempunyai saudara terdekat yang mengalami nasib lebih kurang serupa,  ataupun menonton babak-babak di dalam media semasa.

Benarkah strok boleh dirawat? Bagaimana merawat strok.

Sebelum saya bercerita lebih lanjut, apa kata kita kenali dulu apa itu strok.


Apa Itu Stroke?

Tahukah anda, stroke merupakan punca utama terbesar yang menyebabkan kematian di Malaysia selepas penyakit jantung dan kanser. Strok akan menyebabkan hilang upaya yang teruk. Dianggarkan 40,000 rakyat Malaysia mengalami strok setipa tahun.

Strok disebabkan oleh serangan otak yang terjadi apabila bekalan darah ke otak terganggu.


fungsi otak

Fungsi Otak

Otak merupakan mesin utama dalam tubuh manusia selain jantung. Ia mengawal setiap perlakuan dan fikiran manusia termasuk fungsi automatik seperti pernafasan.

Otak memerlukan bekalah darah secara berterusan. Darah membawa oksigen dan nutrien penting bagi membolehkan otak bergungsi. Bekalan darah ke otak akan berhenti apabila berlakunya salur darah yang tersumbat atau pecah. Ini akan menyebabkan sel-sel otak kekurangan oksigen dan nutrien.

Sel-sel otak yang kekurangan oksigen dan nutrien akan menyebabkan bahagian berkenaan akan mati dengan pantas. Ini menyebabkan berlakunya serangan strok. Kerosakan otak seterusnya akan menjejaskan deria, pertuturan, pemahaman bahasa. Malah sebelah tubuh juga mungkin akan lumpuh. Selain itu sikap, corak pemikiran dan ingatan turut akan berubah.

Serangan Iskemia atau Strok Ringan ( Transcient Ischaemic Attack)

Serangan Iskemia adalah serangan yang terjadi apabila pengaliran darah ke otak mengalami gangguan. Serangan ini biasanya berlaku lebih singkat dari strok iaitu dalam beberapa minit hingga beberapa jam. Kebiasannya pesakit akan pulih dalam masa 1 hari.

Walaupun hanya sesaat, TIA adalah peringatan di mana akan berlakunya serangan yang lebih teruk kepada pesakit. Anda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk diserang strok ataupun serangan jantung sekiranya pernah mengalami TIA.

Pesakit TIA yang tidak menerima rawatan awal dikhabarkan sebanyak 20% akan mengalami strok pada tahun berikutnya. Dikhabarkan pesakit yang mengalami TIA pada tahun yang sama adala 30%.

Gejala Transcient Ishaemic Attack (TIA)

Gejala TIA biasanya terjadi secara tiba-tiba dan serupa dengan tanda-tanda awal pesakit strok. Gejala serangan ini meliputi:

♣ Salah satu bahagian mulut dan wajah pesakit kelihatan turun.
♣ Lengan dan kaki mengalami kelumpuhan atau menjadi lemah sehingga tidak boleh diangkat kemudian diikuti lumpuh pada separuh badan.
♣ Pertuturan yang tidak jelas.
♣ Sukar memahami kata-kata orang lain
♣ Hilang kesimbangan badan atau koordinasi tubuh
♣ Sering pening
♣ Menghadapi kesulitan untuk menelan
♣ Penglihatan kabur

Jangan memandang mudah gejala TIA walaupun gejala tersebut hilang dengan sendirinya. Serangan TIA menunjukkan anda mungkin memiliki risiko mengalami strok pada tahap seterusnya.

Penyebab Transcient Ishaemic Attack (TIA)

TIA biasanya berpunca dari gumpalan kecil yang tersangkut pada pembuluh darah. Gumpalan ini berupa lemak ataupun gelembung udara.

Gumpalan tersebut menyebabkan aliran darah pada pembuluh darah tersumbat dan menghalang pengaliran darah seterusnya menyebabkan pengurangan oksigen pada bahagian tertentu otak seterusnya fungsi otak akan terganggu.

Berbeza dengan strok, gumpalan penyebab TIA akan hancur dengan sendiri sehingga fungsi otak akan kembali normal. Oleh itu TIA tidak menyebabkan kerosakan otak yang signifikan.


Faktor Risiko TIA

♣ Usia : Risiko TIA meningkat seiring pertambahan usia terutama bagi mereka berusia 60 dan ke atas.
♣ Jenis Kelamin: Risiko lelaki mengalami TIA adalah lebih tinggi dari wanita.
♣ Faktor keturunan: Jika ada anggota keluarga yang mengalami TIA, risiko menghidapi TIA adalah lebih tinggi.
♣ Pola hidup yang buruk : Merokok, minuman keras berlebihan, kurang bersukan, makanan masin dan berlemak serta menggunakan ubatan terlarang menyumbang kepada risiko TIA.
♣ Pengaruh jantung atau kelainan tertentu. Bagaimana VIVIX SHAKLEE merawat strok?Vivix mengandungi resveratrol yang bertindak sebagai :
♣ Antioksidan yang kuat.
 Anti-Inflamasi
 Anti-kanser

Sifat anti inflamasi atau anti radang ini dapat membantu pesakit strok untuk bergerak semula. Salur darah yang tersumbat akan terbuka dengan kehebatan sifat anti radang Vivix. 

Resveratrol dipercayai mampu memperbaiki DNA seterusnya mencegah penuaan dari berlaku dengan pantas.

Vivix membantu memulihkan DNA yang rosak, mengawal genetik, menghasilkan tenaga yang diperlukan oleh sel, dan melambatkan pembentukan Protein Age. Protein Age yang berlebihan akan mengganggu keutuhan sel. Vivix bertindak untuk memelihara kesihatan jantung, kesihatan otak, sistem imun, sendi, perlindungan antioksidan untuk kesihatan menyeluruh.

Testimoni Pesakit Strok


Boleh Bangun setelah 3 hari minum Vivix
Boleh naik motor setelah ambil Vivix


Untuk Order dan Konsultasi :

Yuzaine Samilan 

0192648121 
SID: 865477 
ig: @beautifulsyrup 
fb: Yuzaine Samilan
fbpage: Rahsia Keluarga Sihat

Comments

Popular posts from this blog

6 Petua Berkesan Buang Angin Dalam Badan

Buah Pinggang Rosak Selepas 6 Tahun Amalkan Shaklee

7 Sebab Kenapa Lelaki Kepala Botak