Omega Guard Untuk Masalah Kesuburan Lelaki


Tahu tak selain wanita, lelaki juga mengalami masalah kesuburan. Ramai lelaki yang tidak tahu dan suka menuding jari kepada isteri sekiranya tidak dikurniakan anak.

Bagi masalah kesuburan lelaki, lelaki adalah digalakkan untuk mengambil sumber makanan yang mengandungi Omega-3. Pengambilan ikan dapat membekalkan asid lemak Omega-3 yang mengandungi DHA (docosahexaenoic acid) dan EPA (eicosapentaenoic acid) yang sangat diperlukan oleh tubuh dan diketahui dapat memberi manfaat kesihatan Ttubuh.
Tahu Tak Omega Guard mempunyai Omega-3 yang Penting Untuk Kesuburan LelakiKandungan DHA dan EPA yang rendah dalam tubuh dikaitkan dengan tekanan dan masalah mental seseorang. DHA sangat penting untuk perkembangan otak yang sihat sementara EPA membantu menjaga mental dan perasaan seseorang.


Omega - 3 dikatakan berperanan dalam kesihatan tubuh lelaki seperti berikut:

πŸ’š Asid lemak ini membantu dalam menghasilkan hormon dan mengurangkan masalah keradangan.πŸ’šOmega-3 mempunyai kesan yang baik terhadap kelangsungan hidup dan kesihtan sperma. Lelaki yang tidak mempunyai asid lemak yang cukup menyebabkan kolestrol akan mengambil alih tempat asid lemak tadi yang diperlukan oleh membran sperma. Ini menyebabkan terbentuknya radikal bebas yang boleh merosakkan setiap setiap sperma.πŸ’šDHA diperlukan untuk membantu fungsi otak yang baik termasuk fungsi kognitif. DHA merupakan komponen penting untuk sistem saraf.

πŸ’š Kajian yang diterbitkan oleh Pediatrics (2003) menunujukkan bahawa ibu hamil yang mengamalkan minyak ikan setiap hari sepanjang kehamilan dan 3 bulan awal selepas kelahiran bayi akan memiliki anak lebih cerdas berbanding ibu yang tidak mengambil minyak ikan.

πŸ’š Omega-3 membantu pembentukan sistem saraf, otak, mata dan jantung bayi anda.

πŸ’š Ibu hamil yang mempunyai DHA dan EPA yang cukup dapat mencegah dari berlakunya keguguran dan kelahira pramatang

πŸ’š Membantu mencegah tekanan semasa berpantang

πŸ’š Omega-3 dapat disalurkan melalui Susu Ibu


Kajian terbaru menemui bahawa asid lemak yang diperoleh daripada ikan sangat penting untuk mengubah kelainan sperma dari sperma berkepala bulat kepada sperma dengan kepala berbentuk kon  yang penting untuk menjadi sperma perenang unggul.  Kepala sperma juga dapat diperkemas dengan protein yang sesuai sebagai penembus sel telur.


Asid Lemak DHA selain berperanan penting dalam perkembangan mata dan otak juga sangat penting dalam meningkatkan kesuburan seorang lelaki.

Kandungan DHA tertinggi terdapat di dalam testis dan otak. Seperti Omega-3, DHA banyak ditemukan di dalam ikan terutama ikan perairan laut dingin. DHA memainkan peranan penting dalam pembentukan akrosom pada hujung kepala sperma. Akrosom ini adalah struktur runcing berbentuk kon yang mengandungi enzim dan membantu sperma menembusi dinding luar sel telur sehingga membolehkan sperma membuahkan sel telur.


Akrosom pada tudung kepala sperma memiliki ukuran besar seperti kantung yang mempunyai banyak enzim. Apabila sperma bertemu sel telur, akrosom bertindak memecahkan dan melepaskan enzim untuk membantu sperma menembusi sel telur tadi.

Akrosom terbentuk apabila gelembung-gelembung membran berukuran kecil yang disebut vesikel bersatu di dalam sel bagi sperma  yang terpilih. Vesikel ini akan menahan enzim yang diperlukan oleh sperma untuk menembusi dan membuahi sel telur.  Gabungan vesikel ini akan membentuk membran di bahagian depan sperma yang seakan topi dan disebut akrosom.

Tanpa kehadiran DHA, pembentukan membran tidak dapat dihasilkan. Jika vesikel-vesikal tidak menyatu, pembentukan akromosom gagal dan menghentikan pematangan sperma. 

Manusia boleh menghasilkan DHA sendiri dari asid lemak yang lain. Bagaimanapun kerosakan enzim pembentuk DHA boleh mendatangkan masalah kemandulan. Darah yang mengandungi kandungan DHA yang rendah mempengaruhi kesubuan seseorang. Oleh itu, makanan tambahan yang kaya dengan DHA dapat menyelesaikan masalah ketidaksuburan ini.


sumber: tempo.comSo wahai suami-suami..lepas ni jangan kata cik puan ister sahaja bermasalah.. jangan sibuk belikan supplemen untuk cik puan isteri jea. en suami pun kena makan jugak yea Omega -3 ni.


Untuk Order dan Konsultasi :

Yuzaine Samilan 
0192648121 
SID: 865477 
ig: @beautifulsyrup 
fb: Yuzaine Samilan
fbpage: Rahsia Keluarga Sihat


Comments

Popular posts from this blog

6 Petua Berkesan Buang Angin Dalam Badan

Buah Pinggang Rosak Selepas 6 Tahun Amalkan Shaklee

7 Sebab Kenapa Lelaki Kepala Botak