Posts

Buah Pinggang Rosak Selepas 6 Tahun Amalkan Shaklee

Image
Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Hari selasa lepas 4 September 2018 akak pergi buat free checkup dekat dewan rembau. Sebenarnya ingatkan ni checkup biasa2, cek darah, cek hb macam selalu tu. Tapi rupanya dia cek buah pinggang kita ni.

Asalnya akak nak teman kawan je, yg kaki dia tetiba bengkak. Tapi alang-alang, dah teman, kita pun cekla sekali kan.



Nampak tak bunting tu dia tulis apa. Pengesanan Awal dan Pencegahan Menyelamatkan nyawa. English dia Early Detection & Prevention Saves Lives!

Mula-mula akak tak tau pun. Ingatkan nie klinik rembau yang buat. Bila kita pergi, tengok bas dia. Nah terpampang Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia.

Kita nie pun seram jugaklah kan. Sebab ada doktor bawang kata Shaklee ni produk sampah. Ada pulak yang bagitau doktor makan Shaklee setahun jadi sakit. Macam-macamlah. Tak patut tau, Shaklee bukan produk sampah. Bukan budak 18 tahun yang buat. Shaklee ada saintis tau, ada ujian klinikal tau. ada research. Ada makmal sendiri. Ada journal, kaj…

Vitamin Penting Dalam Penurunan Berat Badan

Image
Hai, semua.
Dah makan ke belum atau anda sedang berdiet.

Haa, macam mana diet anda tu, berlapar? Bersenam? Atau buat detoks eat clean?

Sebenarnya bukanlah nak bercerita pasal diet ke apa semua ni. Tapi nak bagi anda tau ada beberapa vitamin yang penting semasa anda dalam proses penurunan berat badan.

Tahu tak, walaupun kita berdiet tapi tubuh sangat perlukan vitamin dan mineral. Tubuh kita memerlukan keseimbangan mineral dan zat bagi membolehkan kita kekal, cerdas cergas dan sihat walaupun sedang berdiet. Seperti saya katakan tadi, dalam kita mendapatkan makanan yang seimbang, pengambilan vitamin yang betul juga dapat membantu diet yang sihat.


Vitamin Penting Dalam Penurunan Berat Badan

1.  Vitamin B6

Vitamin B6 memainkan peranan
penting dalam metabolisme lemak dan juga mengawal tiroid. Tiroid diketahui sebagai salah satu punca kenaikan berat badan. Penyerapan Vitamin B6 dalam diet membantu mempercepatkan proses metabolisme iaitu pembakaran lemak dan kalori yang lebih banyak. Sumber vitamin …

Set Kolestrol Shaklee : Kenali Jenis Kolestrol Dan Rawatan

Image
Kolestrol mula terbina sedari kecil lagi. Zaman atu nenek dulu mereka sihat dan cergas sebab mereka banyak makan ulam-ulaman. Tak disajikan dengan makanan instant, fast food semua tu. Kedai makan pun tak banyak. Tapi sekarang ni, semua senang dan mudah nak dapat. Disebabkan kesibukan kerja, kita sendiri dah tak ambil kisah sangat tentang berapa banyak fat, gula dan sebagainya dalam makanan tu. Bahaya atau tidak. Orang kata senang dan mudah kita beli, orang kata selamat kita say bye bye.
Ikut kajian, makanan yang senang , cepat seperti instant dan fast food ni menjadi salah satu punca penyumbang utama kepada masalah kolestrol kepada hampir 300,000 ribu rakyat Malaysia yang mendapatkan rawatan di IJN pada tahun 2016.

Sebagai individu yang bertanggungjawab terhadap kesihatan, kita kenalah tau serba sedikit tentang kolestrol. Apa punca kolestrol tinggi dan rawatannya. Apa itu kolestrol baik dan jahat. Haa, nampak ada baik dan jahat tau. Jom kita belajar sikit. 😊


KOLESTROL BAIK VS KOLESTROL …

7 Sebab Kenapa Lelaki Kepala Botak

Image
Selain memiliki perut yang buncit, masalah rambut juga merupakan masalah yang biasa dialami oleh kaum lelaki.

Rambut akan menjadi semakin halus dan penek. Puncak kepala semakin menipis. Kebanyakan lelaki secara genetik terdedah kepada corak kebotakan rambut yang membentuk M, O, A atau O+M. Ia disebabkan oleh kesan hormon pada folikel rambut yang menyebabkan corak ini terbentuk.

Walaupun banyak rawatan sedia ada, tetapi tidak semua menampakkan kesan 100 pertumbuhan rambut baru. Selain corak kebotakan, ada lagi beberapa punca yang menjadikan lelaki berkepala botak.


7 Sebab Kenapa Lelaki Kepala Botak

1. Tekanan
Tekanan fizikal atau psikologi yang teruk boleh memberi kesan pelik pada badan manusia. Tekanan yang kuat biasanya membuatkan badan berada dalam keadaan terkejut. ini boleh membawa kepada telogen effluvium yang membawa kepada keguguran rambut.
2. Trichotillomania Ia merupakan nama yang diberikan kepada kegiatan mencabut atau menarik rambut dari bahagian kepala atau badan yang lain. Masi…

7 Tips Untuk Mendapatkan Anak Perempuan

Image
Melihat kepada pakaian bayi perempuan, kadangkala membuatkan kita teringin juga inginkan anak perempuan kan. Orang kata pelengkap keluarga. Macam saya sendiri dah ada 3 anak lelaki. Jadi berangan lah juga untuk anak seterusnya adalah perempuan. Susah nak menentukan bagaimana ingin menentukan jantina lelaki. Namun, ada 2 kaedah ilmiah yang agak popular dan dikatakan ia berhasil dalam menentukan jenis jantina bayi. 

2 Kaedah Untuk Mendapat Bayi Perempuan



1. Kaedah Whelan

Salah satu kaedah yang sering digunakan untuk menentukan jenis jantina bayi yang dicipta oleh Dr Whelan. Lebih kurang 57% pasangan berhasil dalam mendapatkan anak perempuan. Teori tersebut adalah berdasarkan waktu persetubuhan. Menurut teori Dr Whelan, pasangan haruslah bersama 2-3 hari sebelum ovulasi. Untuk mendapatkan bayi lelaki, ia menyarankan 4-6 hari sebelum ovulasi.

*tak berapa logik di sini, sebab wanita di datangi bulan 7-15 hari. so kalo cycle period adalah 28 hari, waktu subur wanita adalah hari ke 13. jadi bila…

Gaya hidup Sihat : Senaman dan Pengambilan Nutrisi Yang Betul

Image
Tahukah anda, untuk mendapat berat yang ideal, tubuh badan yang sihat; senaman dan pengambilan nutrisi yang betul adalah lebih baik dari hanya bergantung kepada senaman sahaja. Ia dapat meningkatkan jisim otot yang mana merupakan salah satu komponen metabolisme yang boleh diubah suai.




Jisim otot merupakan salah satu interest kepada saintis kerana dengan peningkatan jisim ini ia menjadi salah satu alat yang berkesan untuk melawan obesiti. Kajian dibuat bagi memahami hubungan antara nutrisi dan senaman dalam meningkatkatkan dan menyelenggara jisim badan tanpa lemak.



Journal of Exercise Physiology online Volume 14 Number 4 August 2011 menunujukkan bahawa individu yang membuat aktiviti fizikal  disamping pengambilan nutrisi mendapat kelebihan dalam peningkatan Jisim badan tanpa lemak berbanding mereka yang membuat senaman tanpa pengambilan nutrisi yang betul.

Melalui kajian ini, beberapa ahli yang terlibat diminta untuk mengamalkan aktiviti fizikal, bagaimanapun hanya segelintir sahaja yang …